Tradícionális Angol Karácsonyi Pudding Recept

Tradícionális Angol Karácsonyi Pudding Recept



A tradícionális Brit Puding egy előre elkészíthető, gőzölt  gyümölcsös desszert, melyet tálalásnál meggyújtanak.


Mi a puding?
A magyaroknak - de az amerikaiaknak is- a puding csupán egy tejes puha édesség, de a Britteknek egyszerűen annyit jelent "desszert". Tehát magyarul ennek a csodás édességnek egyszerüen "Karácsonyi Desszert" a neve.

Ez a Britek számára alapvető karácsonyi édesség akár egy hónappal korábban elkészíthető, karácsony napján csupán felmelegítik, leöntik valamilyen alkohollal (pl. whiskey, brandy), majd tradícionálisan meggyújtják tálalás előtt. Remek módja a karácsonyi vacsora befejezésének.


Régebben pénzérmét is belesütöttek a desszertbe, aki megkapta, annak szerencsét hozott. - Persze talán mégse olyan szerencsés karácsonykor fémbe harapni.

Lehet tálalni vanilia sodóval, whiskey vagy brandy mártással, vagy tejszínhabbal is



Tradícionális Angol Karácsonyi Pudding Recept 8 személyre


  • 1/4 bögre vaj
  • 1/4 bögre zsír (vagy plusz vaj)
  • 1 bögre barna cukor
  • 1/2 bögre liszt
  • 1/2 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál karácsonyi mézeskalács fűszerkeverék (vagy 1/2 tk fahéj, 1/4 tk szerecsendió)
  • 2 tojás
  • 2 bögre friss kenyérmorzsa
  • 1 bögre fehér mazsola
  • 1 bögre mazsola (be is lehet áztatni estére brandy-be)
  • 1/2bögre Zante mazsola - sokféle mazsola/ aszalt gyümi, na
  • 1 kis alma, hámozva, reszelve
  • egy citrom vagy narancs reszelt héja
  • 1 narancs vagy citrom leve, kiegészítve másfél decinyire brandyvel, vagy rummal
  • ( extra lehet - 3 kanál kevert cukrozott gyümölcshély, felvágva, valamint negyed bögre mandula, összetörve)


Vajazzunk ki egy tálat (ehhez hasonlót) , az aljára tegyünk sütőpapírt, és azt is vajazzuk ki

Keverjük össze a vajat a cukorral, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót és alaposan keverjük el.



Öntsük a tálba, a tetejére helyezzünk egy méretre vágott sütőpapírt, majd borítsuk be alufóliával. 
Tegyük az edényt egy gőzölőbe- vagy egy nagy lábas vízbe ( a forma ne érjen a lábas aljához - tegyük péndául rácsra. A víz a forma feléig érjen)

6 órán át gőzöljük.


Mikor kész cseréljük ki a papírt egy tisztára és tároljuk hűvös helyen. Tálalás előtt gőzölhetjük 2 órán át, vagy pár perc alatt mikróban megmelegíthetjük

Óvatosan a meggyújtással :)

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése