Angliai iskolarendszer, tanulás angliában



Mi a college - high-scool - A levels - GCSE? TOEFL vagy IELTS? Foundation year? 
Az angliai iskolarendszer különbözik a nálunk megszokottól. Ebben a bejegyzésben minden alap hasznos információt meg lehet találni a kérdéssel kapcsolatban. 
Tanulás

A főiskola évekig ingyenes volt, de mint hazánkban is, itt is bevezették a fizetési kötelezettséget. A több ezer fontos tandíj sokakat elrettenthet, mégse elérhetetlen cél egy angol diploma. Ha diákhitelt veszel fel, nem kell elkezdened törleszteni, amíg el nem végezted az iskolát, és nem keresel több mint évi 15ezer fontot.
A részletekért érdemes megnézni pár főiskola honlapját.
A www.jobcentreplus.gov.uk oldalán is sok hasznos információt lehet találni. Ha megnézzük a 'job families' részt, megtudhatjuk milyen munkához milyen papírokra van szükség, előrejutási lehetőségeket, valamint hogy mennyit fizet. – Sokat segíthetett volna anno, érettségitájt.

A College-ok olcsóbb, könnyebben elérhető képesítéseket nyújtanak, valahogy úgy, mint otthon az OKJ-s képzések.


A főiskolákon ezen túl kínálnak három hónapos nyári, vagy egy éves nyelvi szintemelő képzést is, így ha az angolod nem is elég jó, még jelentkezhetsz. Érdemes bemenni a szimpatikus iskolákba, és ott segítséget kerni.
Magyarországon nem elterjedt külföldön elvégezni felsőfokú tanulmányaidat, így itt se sok főiskolán tanuló magyart ismerek. Más országokból azonban rengetegen jönnek ide tanulni, így ehhez igazodnak a főiskolák. Nekem személyesen az iskolákkal való internetes levelezés az esetek nagy többségében kudarcba fulladt. Sokan nem válaszolnak a levelekre, vagy csak félinformációkat adnak. A rámenősség itt is sokat segít, ha elégszer írsz, csak elolvassa valaki olyan a leveled, aki segíteni tud és akar is.


Egy kis betekintés az angol iskolai rendszerbe -
beletelt jó időbe, mire megfejtettem mi- micsoda, pláne, hogy elméletileg angol órán tanultuk a Brit iskolai rendszerről- csak hibásan.

GCSE – vizsga, amit 16 évesen tesznek itt Angliában. Ez után vagy tovább tanulnak az addigi iskolájukban, vagy college-ba mennek és szakosodnak.

A college szakosodás végén, 18 évesen ha sikeresek a tanulók a szakmunkás végzettséghez hasonló papírt kapnak. Elmehetnek dolgozni az adott szakban vagy letehetik az A-levels vizsgát hogy főiskolára felvételezzenek.

A-Levels – 18 évesen teszik le ezt a vizsgát, hasonló a magyar érettségihez, de több tantárgyból tehetik, közelebb választott szakukhoz. Főiskolára az A-level- ek száma dönti el a felvételt.

Foundation year – főiskolára előkészítő év. Külföldieknek biztosítanak akademikus angol előkészítő oktatást, majd minden főiskolán. Lehet pár hónapos vagy egy egész éves.
 Ha nem megfelelőek középiskolai eredményeid, vagy nem az angol rendszer szerint tetted, akkor a választott szakodra felkészítő évet tehetsz. Általában 1-2 év. Néhány esetben a szakirányú foundation year sikeres elvégeztével a főiskolai képzés másod vagy harmadévéhez lehet csatlakozni.

Külföldiektől a legtöbb ország főiskoláján angol nyelvű oktatáshoz IELTS vagy TOEFL vizsgát kérnek. Ára körülbelül 100 font, és a kezdőtől a haladóig méri a nyelvtudásod. Az itt megszerzett pontok alapján kaphatsz alap, közép, vagy felsőfoknak megfelelő nyelvvizsgát. Minden iskola maga szabja meg a vizsgán elért pontok minimum számát. (A legtöbb főiskolán 6-7 pontos IELTS vagy azzal egyenértékű- kb egy erős középhaladó) TOEFL vizsgát magyarországon is lehet tenni, szemben az IELTS-szel.
 Az egy-két éves képzéseknél, college-okban, engedékenyek. Nekik csak az a lényeg, hogy minél több fizető tanulójuk legyen, de a bukástól se kell felni az angol oktatás nehézséget ismerve.


Az angol nyelv megnyitja a világot előtted. A világon szinte mindenhol adnak angol nyelven főiskolai képzéseket külföldieknek (így magyarországon is). Vannak még országok ahol ingyenes a főiskola, az EU-n belül még magyaroknak is. Ingyenes a főiskola például Dániában és Svédországban.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése