Hasznos angol honlapok. Angliai álláskeresés, angliai lakásbérlés, angol orvosi ellátás, stb


Hasznos angol honlapok
Angliai álláskeresés, angliai lakásbérlés, angol orvosi ellátás

Minden amit érdemes tudni, mielőtt Angliába költöznénk

Hasznos honlapok, információk

De mindenek előtt Az élet itt is csak élet, nem holdrászállás. Itt az állam nem nehezíti meg a dolgod. Ha dolgozol, itt élsz, akkor itt is költesz. A pénz forog, a gazdaság működik, a munka elvégződik, az állam pedig békében hagyja az embereket. Nekünk hála sok-sok angol élhet a számunkra igen nehezen elérhető segélyekből. Mi, külföldiek végezzük el itt a nehéz munkát. Ami az angoloknak büdös, azt indiaiak, szlovákok, afrikaiak és persze magyarok szagolják. A jobb munkákért sokat kell küzdeni, de nem lehetetlen megkapni. A fizetéssel általában nincs gond, inkább a munka típusával. Mégis pénzt spórolni, ha csak pár hónapra is, a világ rengeteg tájáról érkeznek ide emberek.

NI number

Minden bejelentett munkát végző személynek rendelkeznie kell egy ilyen ' National Insurance' kártyával, és számmal. Ennek a számnak a segítségével adózol. Mint Au-pair nem adózol, tehát nincs szükséged erre a kártyára sem.
A kártyát kiválthatod, ha a hozzád legközelebbi 'Job Centre'-be betelefonálsz, s kérsz egy időpontot az elbíráláshoz.
Az elbírálásra magaddal kell vinned egy igazolást lakhelyedről (nekem ez a hostanyám által írott, és aláírott papír volt). Valamint szükséged lesz egy fényképes igazoló okmányra is. De a találkozó előtt küldenek egy levelet, listával a kellő iratokról.


Workers registration form

Mint magyaroknak, ki kell töltenünk az internetről letölthető formanyomtatványt s így kérvényezni a kártyát. A regisztráció 90 fontba kerül, mikor ezt írom. Munkába állást követő egy hónapon belül kérvényezni kell, különben ha letelt az idő illegális dolgozónak leszel tekintve. Ha munkahelyet cserélsz, újat kell igényelned, de nem kell újra kifizetni az összeget. Ha egy évig folyamatosan munkaviszonyban állsz, már nem lesz szükséged a kártyára. Számodra is hasznos, mert ennek a kártyának tulajdonosaként tudsz majd a későbbiekben 'resident citizien' státuszt kapni, majd később angol útlevelet is, ha szeretnéd. Ez természetesen évekbe telik, s megvannak a maga szabályai.


Ezt nem tudván fél évig dolgoztam pincérlányként egy családi cégnél a kártya nélkül és soha, semmi gondom nem volt belőle. Persze valószínűleg a főnököm nem is jelentett be. Egy nagyobb cégtől egyszerűen kirúghatnak, ha nincsenek meg a szükséges irataid. Így is sokkal könnyebb dolgunk van, mint az EU-n kívülről érkezőknek. Nekik jóval többet kell fizetniük Visa-jukért, és korlátozzák is, hogy mennyit dolgozhatnak, meddig maradhatnak.


Orvosi ellátás

Au-pairként a családod biztosítása téged is magába foglal, így nem kell fizetned az ellátásért. Ha dolgozóként szeretnél egy körzeti rendelőben regisztrálni magad, szükséged lesz egy hivatalos igazolásra a lakcímedről ( például egy számlalevél a nevedre) valamint az NI kártyádra.


Bankszámla

Bankszámla nyitáshoz szükséged van egy fényképes igazoló okmányra, NI kártyára, lakcímet igazoló hivatalos papírra (számlalevél a nevedre, vagy a munkahelyen fizetéskor kapott úgynevezett 'pay slip', ami tartalmazza neved, címed s fizetésed részleteit). Ha egy bank elküld, attól egy másiknál még lehet, hogy tudsz nyitni számlát A nagyobb cégek csak bankszámlára utalnak fizetést, így fontos lehet mielőbb nyitni egyet.


Lakásbérles

Legtöbben csak szobát bérelnek egy házban, ahol legtöbbször idegenekkel osztozkodnak a fürdőn és a konyhán Így is alaposan bele kell nyúlni a pénztárcába. Itt is, mint Magyarországon kérnek kauciót. Két vagy akár három havi lakbért is ki kell fizetni előre, hogy beköltözhess valahova, így igen méretes tartalékokkal lehet csak nekivágni ennek az útnak.
Újsághirdetéseket érdemes nézni, vagy interneten rákeresni. Sok helyen a kiadó szobák ablakában telefonszámot hirdető táblát helyeznek el. Sok kis vegyeskereskedés ablakában hirdetőtábla nyújt helyet lakásbérléssel, munkával, és sok egyébbel kapcsolatos cetliknek. Bárki hirdethet- általában- ingyen, így itt nagy eséllyel ki tudod kerülni az egyre népszerűbb cégeket, akik a maguk bevételét is ráteszik a lakbérre.
Honlap; www.gumtree.com  (A honlapon az úgynevezett 'freebies' alatt ingyen elvihető használt bútorokat, elektronikai cikkeket hirdetnek. Itt sokba kerül, és macerás nagyobb hulladékoktól megszabadulni, így egy ilyen üzletnél mindenki jóljár.)



Álláskeresés

Lehet regisztrálni közvetítőnél, vagy a megfelelő honlapokon keresgélni.
A legelterjedtebb álláskereső honlapok:

Ez egy állami honlap, így itt csak komoly munkák vannak, bár többnyire nem túl nagy a választék.

Itt bárki ingyen hirdethet, így oda kell figyelni, nehogy átverés áldozatai legyünk. A józan ész itt is diktál, ha tőled kérnek pénzt, hogy dolgozhass valahol, az valószínűleg átverés. Persze azt mondják majd, hogy egy kötelező tanfolyam ára, vagy a munkaruháé- valószínűleg egyik se igaz. Akármit kitalálhatnak. Ha túl jól hangzik, hogy igaz legyen- valószínűleg hazugság. Mégis érdemes ezen a honlapon keresgélni, mert rengetegen hirdetnek itt.

Au-pair-eknek ingyenes a regisztráció, és a családkeresés Rengeteg család keresi itt jövendőbeli Au-pairjet. Fontos az elővigyázatosság, mivel nincsenek ellenőrizve a regisztráló emberek. Érdemes minél több energiát beleadni a profilod alakításába. Egy-egy fénykép, kedves, vidám hangvitelű szöveg, s nem győzöl majd válogatni a neked író családok közül.


Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése